Tuesday, January 24, 2012

Membuat sendiri yogurt aiskrim ala - ala TUTTI FRUTTI.

Assalamualaikum!


Wahhh .. panas panas gini besttt sangat kalau dapat layannn aiskrim. Tapi dekat Shah Alam ni nak mendungg je aku tengok HEHHE


Okay, sapa yang suka makan Tutti Frutti angkat tangaannn? Haaa .. sapa yang tak suka makan aiskrim yogurt tu khennn. Tapi masalahnyaaa mahal nak mapuss, lain la kalau korang dah memang orang kaya .. tak kisah nak bayar berpuluh ringgittt semata mata untuk aiskrim sajooo. Kalau sekali sekala tu boleh lah consider kan, tapi kalau hari hari mengidam nak makan tak ke haruuuuuuuu!


Kalau nak jimat, boleh try resipi ni. Aku amik dari website ILUVISLAM. Boleh klik SINI kalau nak tengok resipi asal.


Bahan-bahan

  • 1 Tub Plain Yogurt
  •  2 sudu susu tin(mengikut citarasa,kalau nak manis,tambahkan lagi beberapa sudu) 
  •  Buah-buahan campuran dalam tin,buahan-buahan segar yang dipotong dadu, chocholate rice, coklat kacang smarties, oreo atau sebagainya (mengikut kreativiti masing masing)


Cara masakan 
  • Campurkan plain yogurt dengan susu tin. kacaukan hingga rata.
  • Kemudian masukkan buah-buahan,coklat,kacang dan sebagainya kedalam campuran yogurt dan susu tadi mengikut citarasa anda.
  • Siap untuk dihidangkan



Buat sendiri lagiiiiii jimat okehh. Padahal kalau korang tengok, selain aiskrim dia yang mahal ittew .. topping tutti frutti sekadar buah buahan yang memang boleh didapati dekat pasaraya je. Ada kiwi, oren, stoberi, anggur. Kalau coklat pulak ada rice coklat, ada cip coklat, oreo macam macam lahh lagi.


Aku yakinnn  memang jimattt kalau buat sendiri! Buat bersama adik adik, buat bersama family .. pastu makan sambil tengok movie. Pehhh! Nikmattt!! Nak makan hari hari punnn tarak orangg kisahhh! =P


source : google


Jommm makan!

terima kasih sudi baca yaw!

6 pengomen:

Ezy Chiaki said...

trutti frutti leh mkn setaon skali je..
haha

Jumir said...

Kite br lepas mkn skerim milo....besttttt....

A'ishah Kamaludin said...

Nyam nyam..

NugRuL FaRaH said...

sedapnyer.....xpyh sejukkan ker sarah?

~Nana BamBam~ said...

nana dah buat dah tapi lain resepi lain selere yedakk..nana cume tambahkan aiskrim vanilla skit ngan sos cokelet..oreo dan coklat cip.haha :P

[sutera kasih] said...

wahhh..boleh try nnti niii...nmpk sedappp

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting