Monday, February 21, 2011

Tutorial : Buat muka anda jadik flawless licin tahap gaban tak ado satu jerawat pun .

hai ..

rasa nya dah lama aku tak buat tutorial ni . aku bukan nye pro sangat pun bab2 edit guna photoshop ni . tapi apa yang aku tahu aku nak share dengan korang semua eh .

kalau ada sesapa yang dah tahu , shhuuuh ! senyap2 eh takpun korang duk jauh2 kejap . teeeheee


okay . kita mulakan kelasss kita sikarang . *tetiba2 cikgu cakap pelat*





nampak tak perbezaan antara gambar 2 dekat atas tuu kan . gambar bawah tu kulit jadik flawless kan . tutup2 semua cela2 jerawat2 jeragat2 parut2 dan segala bendalah ada dekat muka tuu .


cara nya adalah :

1. bukak adobe photoshop cs3 atau cs5 .

2. tekan butang FILE > OPEN dan pilih lah mana2 gambar yang korang nak edit tuu ye .

3. macam aku pilih gambar ni 


4. mula2 korang kena buat new layer baru dulu . caranya adalah macam dekat gambar bawah ni . korang right clik dekat background tuu dan akan keluar pop up cenggitu . kalau tak paham rujuk gambar ye .


5. korang kena pilih duplicate layer dan klik .

6. selepas dah klik , akan keluar satu lagi pop up seperti pada gambar di bawah . klik ok .tak payah ubah apa2 pun .



7. lepas tu korang kena klik dekat VECTOR MASK . rujuk gambar bawah yer . 



8. okay lah . aku tahu mesti korang cakap cenggini " kat mana tah VECTOR MASK ni ? " aku akan zoom kan . tengok gambar bawah . haaaa . dah nampak kan  




9. lepas korang dah klik VECTOR MASK tu , akan keluar lah kotak kecik kaler putih . kalau tak paham rujuk gambar okeh .



10. selepas itu , korang pergi pulak dekat FILTER > BLUR > SURFACE BLUR . klik je .


11. dah klik dah ? okay , lepas dah klik dia akan keluar pop up jugak cenggini . tengok gambar bawah ye .


12. korang boleh klik dekat "  -  " tu untuk kecikkan gambar dekat pop up tuu . nanti baru boleh korang tengok keseluruhan gambar tersebut . 

13. korang kena pilih RADIUS dan THRESHOLD . ejas lah macam mana pun sampai korang puas hati okeh . kalau tak puas hati lagi , ejas lagi . hihih . tapi jangan lah nampak muka yang nak di edit tu terlalu fake kan . edit pun biar still nampak lagi originality muka anda . 

14. pastu korang klik ok . muka anda akan nampak seperti gambar di bawah . eh silap , muka aku ler tuu . lepas korang dah klik ok kan , gambar akan nampak flawless je . tapi belum siap sepenuh nya lagi tau . jangan ngada2 nak save pulak . 


 15. lepas tu korang klik pulak dekat MODE > ADJUSTMENTS > INVERT . dan korang klik lah dekat perkataan INVERT tu ye .


16. lepas korang dah klik kan . gambar akan berubah jadik macam asal . jangan risau . sekarang baru proses nak mengecat atau memadam balik muka anda tuu . 


17. korang klik dekat BRUSH TOOLS . kalau tak tahu dekat mana brush tools ni , sila refer gambar bawah . alaaaah . yang belah kiri tuu . dah jumpa kan kan kan ?




18. korang dah klik ke dekat brush tools tuu ? kalau dah , boleh la korang klik klik dekat mana korang nak catkan atau blurkan cela2 jeragat2 jerawat2 white/black head semua bagai tu kan . dekat gambar bawah tu aku ada catkan sikit2 . nampak tak ? separuh ada yang dah okay , separuh lagi ada yang tak okay . nampak tak ?



19. bila dah cat2 balik semua tuu dekat muka . dan korang dah berpuas hati . boleh la save . teeeheee :)


contoh nya macam gambar di atas .



kalau ada yang tak paham apa2 sila bertanya . 
saya akan cuba bantu anda *tetiba mood operator celcom*

sila LIKE kalau suka

9 pengomen:

Shaqirah said...

plis...wat tutorial pasal cane nk buat border pd post ngn kt widget d sidebar..blog saya sgt messy skrg..
dh try semua tutorial tp tak dapat:(

sarah mohamad said...

@Shaqirah

saya dah tengok cmne blog awk . dan saya dah reply . teehee :)

♥ Princess ♥ said...

kan best kalau boleh bt buat betul2...hari nk adobe photoshop muka...ekekeke

Amirrah Zawani said...

byknya nak kena buat.. terus malas.. haha!! :)

sarah mohamad said...

@♥ Princess ♥

buat jangan tak buat . teehee

sarah mohamad said...

@Amirrah Zawani

tak boleh malas2. kena rajin2 . sebenar nya senang je . nak kena tunjuk satu2 tu yang macam banyak step . kalau ingat dalam 5 saat pun dah boleh buat .

Fairuz bt. Mahamod said...

kalaulah muka kita semua licin, x yah nk edit gmbr kan? hehe. btw, nnt nak bt jugaklah. hehe.
eh jap! kalo rajin lah. :D

tomato said...

wee~penah blaja gak dulu..kalau xdek jerawat nak hilangkan ape?kikiki

Redbloodsnow said...

alaaaaaaaaaaa... zie tak retiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii nk guna photoshop...sobsobsob. even dh di bagi tutorial cam gnie. still gak x reti. Zie jenis bengap taw..haha :D

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting