Saturday, June 18, 2011

TIPS! cara nak stabilkan traffik

Assalamualaikum



okay, aku tahu blog aku bukannya traffik tinggi sangat. bukannya traffik ribu riban macam blog fofulare yang lain tapi sesaja je aku buat ni kira tips untuk aku sendiri jugak. boleh? tips aku ni kira perspektif aku sendiri okay.



okay, here we gooo!


selalu update blog - at least satu kali sehari. macam blog aku, kalau aku sempat aku buat dua atau 3 kali sehari. pagi, petang dan malam. tapi kalau korang tak sempat, paling kurang pun sekali sehari dan kira dah okay. kalau kita update, pengunjung blog kita takkan boring. maksudnya kalau pengunjung datang, akan sentiasa ada entry baru yang diorang boleh komen atau baca.



entry biar ringkas - yang ni penting. aku tak suka baca blog yang mempunyai entry yang berjela jela panjangnya. at least kalau citer korang tuu memang panjang, buat la perenggan. pernah perhatikan blog cik epal? walaupun citernya panjang berjela, tapi nampak kemas dan teratur denagn adanya perenggan kan.kalau boleh, entry tuu biar lah ringkas dan padat.



resizekan gambar  - kalau ada gambar yang bersaiz besar, korang resizekan gambar tuu. kalau letak gambar bersaiz besar, lebih kurang jugak akan melembapkan loading blog. dah la ada banyak widget, gambar pulak lembap nak loading, tak pepasal pengunjung blog klik X terus. 



komen blog masa bw - haa! yang ni pun penting jugak. kalau nak orang komen dekat blog kita, pastikan kita komen ler dulu dekat blog2 masa kita ber bw. rajinkan diri untuk komen, rajinkan diri untuk tegur blogger semua. baru lah blogger yang lain akan komen dekat entry kita :D



ping blog - aku selalu ping blog dekat sahabat blogger, gunakan medium facebook tuu untuk ping blog. dekat kelantannetworkblogger dan geng blogger pun boleh. lepas update, rajinkan diri ping blog dekat mana2 sumber traffik ada. yang paling okay, geng blogger kot aku rasa. 



yang tuu jelah kot yang aku sentiasa buat. kekadang traffik aku pun turun jugak, bukannya asyik naiiiiik mencanak je! biasa ler tuu. kalau korang nak ikut boleh, kalau taknak ikut pun tak peee :D

sila LIKE kalau suka

4 pengomen:

[sutera kasih] said...

thanks for sharing tips :)

Bulan said...

dulu leh la nak wat.skunk nie xsempat.busy dear.dpt update da cukup baik =p

salwaismail said...

salwa tengah bw sambil tinggalkan komen la ni. kihkih :D

shida'R said...

tepat skali sygs :)

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting