Tuesday, July 26, 2011

aku tak ngeti nak setting2 bagai kat dslr ni

Assalamualaikum



hari tuu kan aku ada beli camera nikon d3100 dekat amcorp mall.


masalahnya sekarang, aku tak berapa nak ngeti setting2 bagai dekat camera tuu. nak shoot apa lah, nak set aperture la, nak buat shutter lah. memang aku zero tentang perkara tuu.


dulu2 aku guna camera compact biasa je, tak perlu pun setting bagai ni. tekan dekat auto mode, zaaaaap terus snap dan gambar tersedia dah.


macam camera dslr ni, nak lagi cantik kena lah belajar setting2 bagai ni kan. sambil2 tuu tambah pengetahuan tentang ilmu camera dslr ni.


so, gadis nikon ada bagi 1 tips untuk menghasilkan gambar menjadi blur dekat bahagian belakang tuu. namanya bokeh. hehe  kalau nak tengok tipsnya, sila klik >>>  SINI! 


ingatkan susah, rupanya senang je kot. pasni2 terus aku rasa nak shoot bagai sekarang ni! heheh


aku belajar ni bukan nya nak jadi photographer tapi niat untuk belajar untuk diri sendiri je hehe :D








dua dua gambar ni bukan amik guna nikon d3100 tuu, hehe tapi guna handset biasa je. saja nak letak walaupun takde kena mengena puuuuuuun :D


LIKE IT?

14 pengomen:

Cik Ezy said...

cik ezy lg xreti nk setting2..
haha..
tp sgt jeles tgok org pkai dslr..

SWEETSYAZA said...

nikon ni nampak cam susah..
tp bila dah belajar mesti kompem2 ckp kat diri
"napelah aku ngek sgt tatao menatang senang ni..hehe"

at least tau basic pun jadi la :)

Amirah Adnan said...

eh eh.. sarah ckp nak kuar photoshoot dgn mira kan? jom2! mira free :p

hahaha!

bunbun said...

bestnyeeeeeeeeeeee!! nak dslr jugak :((

SofieyAzwa said...

Kalau gune DSLR susah nak tangkap gambar diri sendiri kan.. hahahaha

Encik Psychopath said...

samelah. takreti guna dslr.

sarah mohamad said...

@Cik Ezy

sama la. saya pun tak ngeti2 jugak hehe tapi still learning lagik :D

sarah mohamad said...

@SWEETSYAZA

tu lah pasal, ni yg tengah nak belajar ni hehe rasanya kalau dah tahu basic senang je kot!

sarah mohamad said...

@Amirah Adnan

kehkeh. boleh je kot mira. nanti free kita hangout sesama okay :D

sarah mohamad said...

@bunbun

jom kita amik gambar sesama. kira ada jugak la dslr tuu hehe

sarah mohamad said...

@SofieyAzwa

nak camwhore senang je, saya buat macam camera biasa je hehe

sarah mohamad said...

@Encik Psychopath

hehe samaaaaaa! :D

[sutera kasih] said...

dear, my cousin pun masa mula2 dpt dslr tu, dia xreti setting bagai..hahhh siang malam la dia baca buku panduan, beli majalah dslr, join bengkel..hehe

cik pulau said...

teringin nak pakai dslr...huhuh

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting