Monday, March 12, 2012

Totorial : Masukkan video youtube. Jika tak boleh nak embed.

Assalamualaikum!



Aku bengang dah ni, selalu kalau aku nak masukkan video youtube dalam entry kan, selalunya aku akan buat cara macam ni. Selalunya pergi dekat youtube > pilih share > pilih embed > pastu kita copy lah link nya kan. 


Tetapi aku perasan, sejak aku tukar ke dashboard interface baru ni, aku tak boleh nak embed kod tuu. Dah macam2 carah dah aku buat, tapi tak jadi.



So kalau aku nak copy video dari youtube tuu, aku terpaksa guna cara youtube > more > pastu pilih blogspot. Cara ni agak leceh kot, sebab video tu akan automatik masuk dalam entry dan terus publish.


Tapi sekarang tak payah bengang lagi. Aku dah jumpa cara yang terbaik! Aku tak tahu lah sesapa ada tahu cara ni atau tak sebab masa aku cari dekat google taku tak jumpa lagi. T___T


Aku pun tak nak kedekut ilmu, so aku share sahaja dengan korang okehhh. Sharing is sexy right? Hehehehe




 FIRST : Pilih Insert A Video. Sebelah Insert Image.
Akan keluar seperti gambar di atas.
Pastu ikut step yang aku dah tandakan.


1. Pilih Youtube
2. Akan ternampak search button youtube.



Contoh nya aku guna video  tutorial dari Fyna. Hehehe
Memang tengah cari tutorial nak buat bibir merah menyala pun sekarang ni. Hihihihi




3. Copy url link video tersebut.






Lepas copy, letakkan link url tersebut di tempat yang telah aku tandakan 2.
Akan nampak senarai video.
Pilih video yang mana.
Pilih SELECT.




 Tadaaaaaa!
Video tersebut telah di masukkan dalam entry. Hehehe
Mudah je kan.


If ada apa2 pertanya atau kemusykilan atau tak jadi, sila inform aku eh eh eh.



terima kasih sudi baca yaw!

5 pengomen:

Style Me Up said...

tutorial clear, senang nak faham.tengs.

Style Me Up said...

tutorial clear, senang nak faham.tengs.

sarah mohamad said...

@Style Me Up


Hehehehe thanks sygss! :)

Wazir Maskterz said...

mcm leceh jew caranya..yekew xleh embeded cara lama,ok jew..salah teknikal kot..hehe(sesajer ziarah blog okeys)

sarah mohamad said...

@Wazir Maskterz

Nampak macam leceh tapi sebenarnya mudah je. Kena try dulu baru tahu leceh ke tak. Heheheh


Ni salah satu caranya lah. If wazir guna cara lama dan berjaya okay je :D

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting