Thursday, May 3, 2012

Gambar di blogspot hilang :(

Assalamualaikum!
 

Sejak beberapa hari ni aku perasan, gambar2 dalam entry yang terdahulu semua dah hilang. Memula aku pelik jugak, ingatkan blogspot yang bermasalah. So aku biarkan aje lah.

Tengok2  dah dekat seminggu macam ni, aku tertanya tanya jugak la kenapa kan. Tengok orang lain takde pun gini :( Semua gambar hilang dah digantikan dengan gambar hitam berpetak dan didalamnya ada gambar tanda seruan berbentuk segitiga. Pening jugak aku kenapa dekat entry lama semua gambar jadi macam ni.

So aku cari2 punca masalah aku ni. Dah terjumpa lah blog ni http://geniusbabyonboard.blogspot.com/2012/04/pengumuman-semua-gambar-di-blog-gbob.html. Melalui pembacaaan tersebut, baru aku tahu bahawa semua gambar yang hilang ADALAH PERMENTLY HILANG DAN TAKKAN DAPAT DIKESAN SAMPAI BILA2 huhuhuhuhuhu


Mau tak terkejut?! Semua ni terjadi disebabkan aku rasa lah beberapa minggu sebelum tu aku ada bukan blog aku dekat fon SII boyfrieng aku, dan sejak dari aku bukak blog tu MAYBE aku ter synchronisekan dengan fon tu kot. Dan effect nya semua gambar yang aku dah upload dekat blog ni terus tersimpan dalam fon tersebut. Aku pun tak pasti kenapa, tapi aku syak dia ada link ke apa ke masa aku bukak blog tu. Boyfrieng aku pun hairan kenapa gambar dari dalam blog ni ada di fon dia, dan di sebabkan itu dia delete SEMUA gambar aku dalam fon dia. 

Maka disebabkan itu, semua gambar yang lama2 terdelete sekali. Warggggg!!!

Nak buat macam mana kan, benda dah jadi. Kalau aku tahu blogspot link ke fon tu MEMANG aku takkan suruh boyfreng delete pun gambar tu! 

Untuk mengelakkan perkara seperti ni terjadi, ada baiknya jika korang copy gambar yang telah diupload dekat facebook. Dengan cara ini lebih selamat. Jika upload directly from blogspot, kang gambar jadi hilang lagi. Aku fobia ni wehh, sebab bukan mudah nak letak balik gambar lama2 satu2 :(. 

Boleh baca link di atas untuk penerangan lanjut!


terima kasih sudi baca yaw!

2 pengomen:

azam said...

adoi....apa blh buat...upload lain pulak

Reena said...

Uishh... bahaya ni.. Macam akak semua gambar transfer ke akaun flickr. Alhamdulilah takde masalah setakat ni :)

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting