Friday, January 21, 2011

macam mana nak tau blackberry tu original atau fake ?

Hai ..

okay , cerita dia macam ni

semalam aku dengan pakwe jenjalan la dekat area shah alam tu
pastu nampak banting yang kaw kaw punya dia sale
banting memang menarik gila ,
tapi aku lupa pulak nak snap pic banting tu
dia cakap cenggini 

"kedai terbakar , kena clear stock"
"boss tak de , kita jual harga gila gila "

memang menarik kan ?
so aku usha usha la kejap :)

memang murah murah giiiiila okay dia jual
pastu aku berkenan denga one of the blackberry
blackberry apa tah 

dia kecik , comel jeee
ada 3g
camera belakang ada 12 megapixel
pastu aku tanya original ke tak
memang dia cakap original
biasa lah cina kan , selalu nya tipu la
lagi lagi pasal fon ni 
so aku tak percaya lah ..

blackberry tu dapat detect wifi 
betul ke blackberry tu kena buh kad sim broadband untuk dapat internet ?
cina tu cakap lagi
kalau yang original dia ada leather belakang tu
kalau yang china mari , dia plastik

aku ni jakun sikit ,
tak pernah guna blackberry pung
jadi tak tahu macam mana function blackberry ni


so , nak tanya kat korang 
macam mana kita nak tahu perbezaan antara yang original dengan fake one ?



lebih kurang macam ni lah


keypad dia memang macam ni lah
belakang dia tu ada camera 12 megapixel

kalau suka entry ini, boleh lah LIKE :) kalau tak nak pun, takpeee T__T

11 pengomen:

ayulunera said...

ayu pon klo bli fon kurang yakin sikit bli kat fair2 cenggini.....klo nk lebih pasti, bli kat centre..konfem ori....tehee

kiwi said...

kiwi x thu..kiwi x pernh pkai blackberry..t klau thu..gtau la kiwi ea

bungakuning . said...

@ayulunera

itu ah , hihi . apa2 pun saya memang nak beli dekat centre . kalau ada masalah senang :)

bungakuning . said...

@kiwi

sama ah , saya pun tak pernah guna jugak . hihi

Nawy said...

Ini blackberry bold 3,camera hanya 5 MP sahaja...betul x nie sapa 12MP?

sarah mohamad said...

@nawy

itu hanyalah telefon blackberry yang china mari. hihi. yang original bukan gitu. bold 9780 camera nya hanya 5MP.

Nawy said...

betul2...sye sokong.hehe...mcm sye punye..

sarah mohamad said...

@nawy

ce citer pasal fon blackberry tuu. saya tak tahu. hiks. ingat nak rembat satuu. tapi ntah bile tak tahu. hihi

Nawy said...

pakai blackberry-nmpk profesional
pakai Iphone-nmpk tech person..

cik LaLa said...

@sarah mohamad

rase nye bb xpnh smpai 12mp camera de.tipu la kut..hehe

22C64C13 said...

asas utama nak tau phone tu ori ke tak ialah check IMEI nombor dia..
Tekan punat henfon anda dengan kod *#06#
Keputusan kod IMEI [ International Mobile Equipment Identity] akan keluar selepas itu
Semak nombor IMEI yang ke-7 dan ke-8 henfon anda
Contohnya :358139036717605. Jadi kedudukan yang ke-7 dan ke-8 ialah ******03*******

-02 atau 20 : dari China = BERKUALITI RENDAH
-08 atau 80: dari Germany = BERKUALITI SEDERHANA
-01 atau 10: dari Finland = KUALITI YANG SANGAT BAIK
-00 atau 03 atau 04: dari kilang asal handphone = KUALITI HENFON TERBAIK
-13 : dari Azerbaijan = KUALITI YANG SANGAT BURUK & BERBAHAYA UNTUK KESIHATAN
**BB(blackberry) pun boleh disemak dgn cara yg sama

bila beli BB, cara yg asas utk check ada lah, tekan ALT+aA(shift)+H serentak...kalau original, dia akan kuar data sperti Vendor id, Platform,App version,dll...dan yg pling penting dia ada PIN dan IMEI number..
Imei number mesti sama ngan kat blakang body (disebalik bateri)

kalau nak yakin lagi, beli lah kat Centre or special retail shop... :D
renung2kan dan selamat beramal....

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting