Wednesday, November 2, 2011

Kadangkala tak sedar kita boleh membuatkan menjadi fitnah.

Assalamualaikum!


situasi :

seorang pihak atasan mahu menegur orang bawahannya, si A yang memakai baju ketat. tetapi pihak atasan tersebut malu nak tegur / tak tergamak nak tegur  memandangkan orang bawahannya adalah seseorang yang boleh di kira matang. 


jadi pihak atasan tersebut memanggil seorang lagi orang bawahannya, si B supaya menegur pemakaian si A. maka si A pun pergi lah tegur bla bla bla ....


pendapat aku :

satu; apa salahnya pihak atasan tersebut pergi tegur sendiri? apa salahnya pihak atasan tersebut slow talk dengan si A. ni dia pergi suruh orang lain tegur buat apa? akan mendatangkan fitnah. tak mustahil si B akan bagitahu kepada orang lain dan orang lain bagitahu kepada yang lain  ...


kedua; boleh menjatuhkan maruah si A. kalau pihak atasan tersebut menegur secara slow talk dengan si A, maruah si A antara pihak atasan dengan si A jelah. ni dia pergi bagitahu dekat orang lain .. jadi orang lain tahu maka jatuhlah maruah dia.


aku tak pandai nak menyusun ayat bagai semua. tapi kalau korang paham point aku dah cukup. aku cuma tak berpuas hati jek kalau nak tegur orang dengan cara pass2 gini. macam tak profesional pulak. nak tegur orang pungg kena lah pandai berhemah. bukan main tegur gituu jek. 



terima kasih sudi baca yaw!

2 pengomen:

PinKy MoMMa said...

tak pe kita positif jer la eh dik..mungkin dia ni pemalu tahap king kong kan..jadi malu nak menyusun kata utk menegur huhu..

~Nana BamBam~ said...

org mcm nie mmg ramai dah....hum

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting