Monday, January 30, 2012

Tutorial buat pages di blog.

Assalamualaikum!

and Hello everybody! :D



Dah lama tak buat tutorial ye dak. Aku pun tak tahuu nak buat tuto apa. Cuma hari tu aku tercari cari jugak acene nak buat pages ni. 


Masa tu cari dekat google, tapi tak ramai yang buat tutorial pages yang selengkapnya macam aku nak. So aku buat tuto ni supaya dapat menyenangkan orang lain yang nak buat pages jugak.


Eh sebenarnya korang tahu ke pages tu apa? OK, aku tunjuk gambar.


 #1

Nampak tak? Tu yang dikatakan pages. Kira senang lah orang nak cari entry yang dahulu kala kita di bawah label contohnya review tuu .. semua entry kita yang telah kita labelkan dengan review akan keluar. Erk .. paham ke tidok ni? Kalau tak paham boleh tanya aku okeh dekat ruangan komen di bawah entry ni.


Cara nak buat pages pun senang shaja. Tak susah.

First sekali, dekat bahagian entry korang. Korang WAJIB kena labelkan entry korang ittew. Tak kira lah nak labelkan review ke, tutorial ke, apa apa jelah yang korang nak.

 


 #2

Okay. Kita nak buat pages dah ni. T__T


Aku guna dashboard baru ni.  Sebenarnya senang guna dashboard stail baru. Semuanya tunggu klik klik je. :D




#3

Untuk bahagian TOB TABS tu, fungsi TOBS TABS ni adalah tempat kat mana korang nak letak pages korang ittew. Selalunya orang letak dekat atas ye dak. Supaya senang orang nampak. Tapi ada jugak yang selesa letak dekat tepi. Korang boleh pilih nak letak dekat atas ke, tepi ke mana - mana ikut kesesuaian blog korang.

 
#4

Nampak tak tempat yang aku petakkan ittew. Okay. Untuk bahagian NEW PAGE, haa .. dekat sini lah korang kena pilih samada untuk BLANK PAGE ataupun WEB ADDRESS. Untuk mengeluarkan semua entry kita di bawah satu label, aku suggestkan korang pilih dekat bahagian WEB ADDRESS.


Dah klik, akan keluar satu pop up seperti di bawah ni. Rujuk gambar #5



#5

Dekat bahagian ni, korang amik link untuk bahagian mana yang korang nak. Contohnya aku pilih makan - makan. So aku klik situ, and aku amik link nya. Rujuk gambar #7


#6


#7

Sebenarnya senang jek nak buat pages ni. Memula aku pun tak tahuu nak buat macam mana, tanya orang tu orang ni .. kalau nak belajar tak boleh segan nak bertanya T__T. Lepas tu, aku try and error. Baru lah menjadik. HEHEH



Jika ada pertanya ke atau korang pening pening lalat untuk ikut tutorial aku ni, do let me know okeh. At least, aku boleh baiki balik jika ada kekurangan apa dalam tuto aku nih.


terima kasih sudi baca yaw!

2 pengomen:

HeNRieTTa JoSe said...

Terima Kasih Atas Tutorial Yang Diberikan....tapi xdapat nak buat...sebab n3 xde label....huhuhu....maybe next time larr...hehehe....

O CIKTEDDY said...

wah..nice =)

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting