Saturday, February 25, 2012

Cara nak safely remove external/pendrive.

Assalamualaikum!


Pernah tak external hard disk korang ataupun pendrive apabila korang nak eject dia tak boleh nak eject sebab ada file yang sedang digunakan, padahal masa tu semua file dah ditutup?



Selalunya korang mesti just tarik je external/pendrive korang tu kan? Ye dak? Hehehehe aku tahu lan sebab aku selalu je tarik keluar kalau dah tak boleh safely remove tuu. LOL!



Ada 2 kemungkinan kalau external/pendrive tak boleh eject :

  1. Ada virus/worm yang tengah running dalam external/pendrive.
  2. Media player tengah cuba sync dengan external/pendrive

 
 Cara nya senang saja :

  1. Memula korang download ni dulu >>> masuk dekat www.filehippo.com dan download unlocker. Ataupun kalau malas, boleh download dekat SINI jek.
  2. Lepas dah install, pergi dekat C dan right click external hard disk/pendrive korang. 
  3. Pilih unlocker.
  4. Setel masalah.


Kalau ada masalah sila tanya okehhh :)


Source : SINI!

terima kasih sudi baca yaw!

4 pengomen:

cik ika said...

selalu sgt jd cm uh..hehehe..kena try ni..

ishiko said...

heyyy.. lama xsinggah sini ^^,
maap lama xblogwlkg sbb kita mls nk hapdate :P


ehh.. nice tips ni..
btw nk tnya, kalau pakai pelembap loreal hydrafresh anti-shine tu, kne pkai jgn ke prodk loreal lain? ke xpe kalau kita pkai facial brand lain pastu pkai pelembp tu

sarah mohamad said...

@ishiko

Bedal jekkk! Hehehe saya pakai campur2. Pencuci pakai nivea, pelembab pakai lorean ni foundation pakai naturactor. Apa2 pun semua terpulang pada jenis kulit :)

[ wanni ] said...

nice entry! kena cuba ni, selalu cabut je pendrive bila tak leh eject, huhe~~

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting