Thursday, March 22, 2012

Menambahkan 2 fungsi di blog. Yeyyy!

Assalamualaikum!


Upgrading my blog. Wehhooo!


Apakah 2 fungsi yang aku tambah ittew? Hehehe Jawapannyaaaa adalah 




Supaya senang aku nak baca balik post2 aku yang lama juga supaya senang korang nak cari balik entry aku yang lama2. *berangannn lahhh padahal takde orang nak baca punnn* hehehe

Aku dah linkkan ke tutorial blog archive versi kalendar ni if kalau korang pun nak buat jugak macam aku ni haaa. Ada banyak pilihan, cari je yang mana korang berkenan. Macam aku, koding yang asal aku ada ubah dah sket sket, sebab background aku hitam. Kalau aku guna koding asal, memang tak berapa nampak sangat calendar aku tu. Jadi aku tukar font color menjadi lebih terang.  Hehehe 


Lagi satu, kalau ada fungsi ni aku rasa lebih mudah kot. Senang pun senang, 2 dalam 1. Boleh tengok entry dan boleh terus tahu tarikh apa entry tu kita upkan. Heheh




Fungsi Threaded Comment for Blogspot


Aku rasa hanya koding ni je yang ada, yang lain pun ada tapi tak jadi. Yang ni jadi :) So aku suggest if korang nak buat jugak guna koding daripada blog ni.


Tapi make sure korang kena betul betul paham macam mana nak buat, memang agak complicated skettt. Tutorial dan koding pun panjangggg! Bersiap sedia kalau ada yang tak jadi. Aku buat pun kali ketiga baru betul betul jadi! Fuhhh baru rasa lega pas jadi. Hehehe


Sebenarnya dah lama nak buat threaded comment ni, cuma ye lahhh sekarang aku kan tengah fyp so memang takde masa. Ni pun sebenarnya takde masa gak cuma curi masa skett padahal esok dah pra present fyp. Mampusss!


Buat threaded comment ni dapat memudahkan onwner blog untuk reply comment di blognya. Kalau cara biasa, susah kot. Takde susah sangat tapi kalau ada benda yang menyenangkan buat apa nak susah2 ye dak! Hehehe Comment form pun jadi senang dan kemas.


PS : Alhamdulillah! Sekarang rezeki BE tak putus2. Suka! Heheh Dah habis kempen yang tu, esoknya masuk pulak kempen terbaru. Sangat beruntung! Heheh Apa2 pun baru aku tahu, hari2 kena update blog supaya traffik sentiasa stabil! Korang pun boleh! *semanggtttttt!!!* :D

terima kasih sudi baca yaw!

7 pengomen:

oshinz said...

hehehehe.. ye. kena manfaatkan BE yang ade.

azam said...

ok lah tu....nanti saya cuba gak....

eh....ada gmbr saya gak la

sarah mohamad said...

Ye betulll! :)

sarah mohamad said...

Hehehe tahniah ada gambar heheh :)

muhammad hidayat said...

wah, manteb nih artikelnya, saya suka

di tunggu kunjungan baliknya yah :)

Wazir Maskterz said...

assalam..coding calender tu macam menarik jew..hehe

Wazir Maskterz said...

assalam..coding calender tu mcam menarik jew..

Post a Comment

terima kasih sudi komen blog ini :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Template by Sarah Mohamad on Best Web Hosting